Voeding

Het voeden van je kind is één van de eerste dingen waar je als moeder mee te maken krijgt. Borstvoeding is de beste voeding die je je baby kunt geven. Het is perfect afgestemd op de behoefte van je kindje en bevat belangrijke antistoffen. Een kind dat zes maanden of langer borstvoeding krijgt, is gezonder, komt minder vaak in het ziekenhuis en heeft minder kans op het ontwikkelen van allergieën. Goede begeleiding van borstvoeding heeft onze prioriteit. Dit betekent dat wij het geven van borstvoeding al op meerdere momenten in deze zwangerschap zullen bespreken. Tijdens de kraamperiode nemen we uitgebreid de tijd om samen met jullie door te nemen hoe het gaat.

Borstvoeding
Borstvoeding geven is een natuurlijk proces wat (vooral) in de eerste week veel oefening kost.
Daarnaast biedt voeden aan de borst veel voordelen: het is veilig, altijd beschikbaar, altijd op temperatuur en het kan niet bederven. Borstvoeding bevordert de hechting tussen moeder en kind. Beiden hebben hier voordeel van. Voor je kind is een goede ouderhechting een voorwaarde voor een gezonde emotionele ontwikkeling.

Voordelen voor de baby:

  • Borstvoeding bevat alle noodzakelijke voedingsstoffen die de baby de eerste zes maanden nodig heeft. Tevens blijft het daarna nog lange tijd een belangrijke voedingsbron naast het vaste voedsel.
  • De samenstelling van moedermelk is op de behoefte van je baby afgestemd. Moedermelk voor een te vroeg geboren baby is anders dan moedermelk voor een voldragen baby.
  • De eerste melk heet colostrum, dit bevat veel afweerstoffen en werkt laxerend. Hierdoor wordt het meconium (eerste ontlasting van baby’s) sneller geloosd, de kans op geelzien wordt hierdoor kleiner.
  • Borstvoeding verminderd de kans op allergische aandoeningen en chronische aandoeningen (jeugddiabetes, jeugdkanker, ziekte van Crohn en auto-immuunziekten).
  • Borstgevoegde kinderen scoren beter op mentale en motorische testen; de vetzuren in moedermelk spelen een belangrijke rol bij de rijping en ontwikkeling van de hersenen.

Voordelen voor de moeder:

  • Het lichaam hersteld sneller na de bevalling. De baarmoeder trekt zich door het zuigen aan de borst samen, het bloedverlies duurt korter. Daarnaast raak je extra lichaamsvet makkelijker kwijt.
  • De kans op borst- en eierstokkanker wordt kleiner. Hierbij geldt dat hoe langer je voedt, hoe lager de kans op deze vormen van kanker is.
  • Minder kans op osteoporose (botontkalking).
  • De psychologische voordelen, vrouwen zijn trots op hun lichaam, zij zijn in staat hun kind te voeden en te troosten! In onze maatschappij is dat een belangrijke ervaring.

In onze regio zijn meerdere lactatiekundigen werkzaam; Christy Bowernan, Jacqueline Gasse, Marieke Jurrius, Hester de Haas, Aleid Been, Liesbeth de Bruijn, Tineke de Backer, Monique Franck.

Klik hier voor meer informatie over borstvoeding.

Flesvoeding
Er zijn ook situaties waarin ouders er goed aan doen om voor flesvoeding te kiezen. Bijvoorbeeld in geval van bepaald medicijngebruik, of wanneer de moeder erg opziet tegen het geven van borstvoeding. Uiteindelijk is een gezonde moeder, die zich prettig voelt bij wat ze doet, het allerbelangrijkst.