Wanneer bellen

Iedere zwangere krijgt persoonlijke instructies over wanneer zij contact op moet nemen tijdens de bevalling.
Hieronder volgen enkele algemene richtlijnen:

Weeën
Eerste kindje, bel ons vanaf 37 weken zwangerschap wanneer de weeën twee uur lang tussen de 3 en 5 minuten komen, waarvan elke wee 60 seconden aanhoudt en pijnlijk is. Komen de weeën sneller of zijn ze moeilijk op te vangen, mag je ons altijd eerder bellen. Indien de bevalling lijkt te beginnen vóór de 37 weken, neem direct contact op.

Als je al eens bevallen bent, krijg je persoonlijke instructies tijdens het spreekuur. Bel wanneer je één uur weeën hebt die om de 5 minuten komen, waarvan elke wee 60 seconden aanhoudt en pijnlijk is.

Vruchtwaterverlies
Als de vliezen zijn gebroken, kijk naar de kleur van het vruchtwater. Is het vruchtwater kleurloos (eventueel rozig of met witte vlokjes) dan mag je ons hier overdag voor bellen. Is het vruchtwater groen, geel of bruin dan bel je ons altijd, onafhankelijk van het tijdstip.

Bloedverlies
Slijmerig rood bloedverlies is normaal als de bevalling is begonnen, de hoeveelheid mag nooit meer zijn dan een menstruatie. Bij rood bloedverlies, zonder weeënactiviteit, overleg altijd met de verloskundige. Bewaar het verbandje.

Ongerustheid
Bij ongerustheid mag je altijd contact opnemen met ons.