De mogelijkheid bestaat om te vaccineren tegen kinkhoest bij zwangere vrouwen. Kinkhoest is een infectie van de luchtwegen die gepaard kan gaan met hevige hoestbuien. Vooral bij pasgeborenen kan kinkhoest ernstig verlopen. In Nederland worden kinderen vanaf twee maanden binnen het Rijksvaccinatieprogramma ingeënt tegen kinkhoest. Dit betekent dat een pasgeborene tijdens de eerste maanden nog niet beschermd is. Omdat de bescherming door de vaccinatie in de loop der jaren afneemt, komt kinkhoest toch nog vaak voor in Nederland.
Om kinkhoest bij een baby te voorkomen, kan een zwangere vrouw zich laten vaccineren, zoals geadviseerd door de Gezondheidsraad. Hierdoor is het kind vanaf de geboorte beschermd. Het voorkeursmoment voor vaccineren is tussen de 28-32 weken zwangerschap, omdat de ongeboren baby dan optimaal baat heeft van de door moeder aangemaakte antistoffen.
Kinkhoest vaccinatie wordt gegeven in combinatie met vaccins tegen tetanus, difterie en polio (DKTP). Dit kan veilig gegeven worden tijdens de zwangerschap. Na vaccinatie kan er pijn, roodheid of zwelling optreden rond de prikplek op de arm. Ook kan er koorts ontstaan. Deze klachten gaan vanzelf weer over.

Als zwangere vrouwen gevaccineerd willen worden, dan kan dit bijvoorbeeld bij GGD Gelderland-Midden. Je kunt een afspraak maken via telefoonnummer 088- 355 5100 of via de website. GGD Gelderland-Midden vaccineert op locaties in Arnhem. De vaccinatie wordt soms vergoed door de ziektekostenverzekeraar. De prijs van het vaccin bedraagt momenteel 35,50 euro (2017).