Kraambed

Kraambed

Na de bevalling begint de kraamperiode, waarin de kraamverzorgster de eerste week zorgt voor zowel moeder als kind. Ze biedt ondersteuning bij de verzorging van jullie kindje en geeft voorlichting over wat daarbij komt kijken. De verloskundige komt in deze periode ook geregeld langs en is eindverantwoordelijk voor de medische zorg.

Na de bevalling begint de kraamperiode. De kraamverzorgster begeleidt het gezin, voert controles uit en verzorgt de moeder en haar baby. Tijdens het intakegesprek op de praktijk krijg je van ons folders mee van verschillende kraamzorgorganisaties. Het is belangrijk om vóór 16 weken zwangerschap kraamzorg te regelen. Er zijn verschillende bureau’s in de regio. 

Het voeden van je kind is één van de eerste dingen waar je als moeder mee te maken krijgt na de geboorte. Borstvoeding is de beste voeding die je je baby kunt geven. Het is perfect afgestemd op de behoefte van je kindje en bevat belangrijke antistoffen. Een kind dat zes maanden of langer borstvoeding krijgt is gezonder, komt minder vaak in het ziekenhuis en heeft minder kans op het ontwikkelen van allergieën. Goede begeleiding van borstvoeding heeft onze prioriteit. Dit betekent dat wij het geven van borstvoeding al op meerdere momenten in de zwangerschap zullen bespreken. Tijdens de kraamperiode nemen we uitgebreid de tijd om samen met jullie door te nemen hoe het gaat. Mocht deze begeleiding onvoldoende zijn is het altijd mogelijk om contact op te nemen met een lactatiekundige. Wil je graag contact met een lactatiekundige? Wij helpen je aan contactgegevens!

Wanneer je geen borstvoeding wil of kan geven is flesvoeding (kunstvoeding) een betrouwbaar en veilig alternatief. Ook kan flesvoeding nodig zijn in de eerste dagen als aanvulling op borstvoeding. Wil jij je baby flesvoeding geven? Alle merken voeding die je kunt kopen zijn goed en voldoen aan strenge eisen. Wel adviseren we je om hetzelfde merk voeding te blijven geven waarmee je start. Mocht je advies nodig hebben over flesjes en speentjes, vraag het ons gerust tijdens het spreekuur!

Uiteindelijk is een gezonde moeder, die zich prettig voelt bij wat ze doet, het allerbelangrijkste! 

Binnen 3 dagen na de bevalling moet je geboorteaangifte doen. Je doet dit in de gemeente waar de baby geboren is. Dat is dus niet per se de gemeente van je woonplaats. De geboortedag zelf telt niet mee voor de aangiftetermijn.  Neem een geldig paspoort of identiteitskaart van de partner én van moeder mee. In sommige gemeenten kun je online geboorteaangifte doen. Hiervoor heb je DigiD nodig. 

Informatie over erkenning en over het ouderlijk gezag kun je vinden via de website van de Rijksoverheid. 

Bijeenkomsten

Verloskundigen Lingewaard organiseert in samenwerking met GGD Gelderland Midden, Verloskundigenpraktijk Huissen, kraamzorgorganisaties, fysiotherapeuten en Praktijk Elky informatiebijeenkomsten voor aanstaande én kersverse ouders. Deze bijeenkomsten bestaan uit digitale voorlichting tijdens de zwangerschap en fysieke bijeenkomsten op het consultatiebureau waarin verschillende onderwerpen worden besproken. 

Deze prenatale voorlichting bestaat uit twee online avonden, die ook afzonderlijk bezocht kunnen worden.

Inschrijfformulier