Kinkhoestvaccinatie, de 22 weken prik!

Kinkhoest is een erg besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Voor jonge baby’s kan kinkhoest gevaarlijk zijn, zij kunnen het erg benauwd krijgen en in ademnood komen. Daarnaast kunnen baby’s een longsteking of hersenschade oplopen en zelfs aan de bacterie overlijden. Elke jaar worden er zo’n 170 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis.
Baby’s krijgen in Nederland al een vaccinatie tegen kinkhoest. Maar dat kan pas als ze 2 maanden oud zijn. Dit betekent dat ze de eerste maanden na de geboorte nog niet beschermd zijn tegen kinkhoest.
Je kunt jezelf tijdens je zwangerschap laten vaccineren tegen kinkhoest. Je baby is dan vanaf dag 1 beschermd tegen de ziekte. Je kunt de prik halen vanaf de 22e week van je zwangerschap. Vandaar de naam: 22 weken prik.
Na de vaccinatie maak je antistoffen aan. Deze gaan via de placenta naar je ongeboren baby. Hierdoor heeft je baby voldoende antistoffen voor de eerste maanden van zijn leven. Totdat hij of zij zelf een vaccinatie krijgt. Bovendien beschermt de prik niet alleen je baby, maar ook jezelf.
Om de 22 wekenprik te halen, maak je zelf een afspraak met het consultatiebureau, via www.22wekenprik.nl. De arts of verpleegkundige geeft je dan meer uitleg over de vaccinatie. Ook krijg je tijdens de afspraak meteen informatie over de vaccinaties die je baby later krijgt aangeboden in het Rijksvaccinatieprogramma.