Bevalling

Bevalling

De bevalling is een unieke en ingrijpende gebeurtenis, zowel voor de aanstaande moeder als voor haar partner. Het markeert het einde van de zwangerschap en het begin van een nieuw leven! Elke bevalling is anders en kan variëren in duur, intensiteit en ervaring. Omdat iedere bevalling anders is bespreken we dit onderwerp uitgebreid tijdens een zwangerschapscontrole.

 

Iedere zwangere krijgt persoonlijke instructies over wanneer je contact op moet nemen tijdens de bevalling. Over het algemeen houden wij de volgende richtlijnen aan: 

  • Weeën: eerste kindje: bel wanneer de weeën twee uur lang tussen de 3 en 5 minuten komen, waarvan elke wee 60 seconden aanhoudt en pijnlijk is. Komen de weeën sneller of zijn ze moeilijk op te vangen, mag je ons altijd eerder bellen. Indien de bevalling lijkt te beginnen vóór de 37 weken, neem direct contact op. 
  • Weeën: volgend kindje: bel wanneer je één uur weeën hebt die om de 5 minuten komen, waarvan elke wee 60 seconden aanhoudt en pijnlijk is. Mogelijk krijg je aangepaste adviezen, afhankelijk van de snelheid van je vorige bevalling. 
  • Vruchtwaterverlies: Als de vliezen zijn gebroken, kijk naar de kleur van het vruchtwater. Is het vruchtwater kleurloos (eventueel rozig of met witte vlokjes) dan mag je ons hier overdag voor bellen. Is het vruchtwater groen, geel of bruin dan bel je ons altijd, onafhankelijk van het tijdstip. 
  • Bloedverlies: Slijmerig rood bloedverlies is normaal als de bevalling is begonnen, de hoeveelheid mag nooit meer zijn dan een menstruatie. Bij rood bloedverlies, zonder weeënactiviteit, neem je altijd contact met ons op voor overleg. Bewaar het verbandje. 
  • Ongerustheid: heb je nog vragen of ben je niet gerust? Juist als je twijfelt of je contact op moet nemen is dat voor ons een reden om zeker even te bellen. 

Als je zwangerschap normaal verloopt en er tijdens de bevalling geen complicaties te verwachten zijn, dan is de keuze aan jullie of je thuis wilt bevallen of poliklinisch met ons in het ziekenhuis. Beide opties zijn dan even veilig. Bij een thuisbevalling heeft de verloskundige alle benodigde spullen bij zich, ook voor eventuele complicaties.

Wij werken samen met de ziekenhuizen van Arnhem (Rijnstate) én Nijmegen (UMC Radboud en CWZ). We vinden het belangrijk dat je bevalt waar jij je veilig voelt en het meest op je gemak bent, dan verloopt de bevalling vaak het beste. Het is goed om te weten dat de zorgverzekeraar een eigen bijdrage vraagt bij een poliklinische bevalling. Indien de bevalling medisch is, wordt het bedrag volledig vergoed door de zorgverzekeraar vanuit de basisverzekering. 

Er zijn veel keuzes rondom het proces van bevallen. Sommige zwangeren ervaren rust wanner deze wensen op papier staan, de zogenaamde geboortewensen. Deze wensen horen wij graag zodat we hierop kunnen inspelen. Iedere zwangere is uniek maar de bevalling dus ook. Ben jij iemand die geen behoefte heeft aan het noteren van wensen; is het ook zeker niet verplicht!

Deze spullen dien je vanaf 37 weken in huis te hebben, ongeacht of je thuis of poliklinisch wenst te bevallen: 

  • Kraampakket → deze krijg je vaak via de zorgverzekering of schaf deze zelf aan 
  • Klossen om het bed te verhogen → hoogte tussen 60-80 cm (te huur via medipoint
  • Ziekenhuistas voor als je (onverwacht) naar het ziekenhuis gaat 
  • Zwangerschapskaart (deze krijgt je van ons tijdens een van de controles)
  • Verzekeringspasje en legitimatiebewijs 
  • Spullen voor jezelf en eventueel voor partner: T-shirt, nachthemd, warme sokken, ondergoed, kleding voor na de bevalling, toiletartikelen 
  • Spullen voor de baby: romper, pakje, sokken, muts, omslagdoek, jas en de Maxi-Cosi 
  • Fototoestel en telefoonopladers 
  • Trouwboekje of akte van erkenning 

Bijeenkomsten

Verloskundigen Lingewaard organiseert in samenwerking met GGD Gelderland Midden, Verloskundigenpraktijk Huissen, kraamzorgorganisaties, fysiotherapeuten en Praktijk Elky informatiebijeenkomsten voor aanstaande én kersverse ouders. Deze bijeenkomsten bestaan uit digitale voorlichting tijdens de zwangerschap en fysieke bijeenkomsten op het consultatiebureau waarin verschillende onderwerpen worden besproken. 

Deze prenatale voorlichting bestaat uit twee online avonden, die ook afzonderlijk bezocht kunnen worden.

Inschrijfformulier