Hielprik

In de eerste week na de geboorte van de baby komt een screener van de JGZ (jeugdgezondheidszorg) thuis langs voor de hielprik en de gehoorscreening. Voor de hielprik worden enkele druppels bloed afgenomen uit de hiel van het kindje. Het bloed wordt in het laboratorium onderzocht op een aantal zeldzame, erfelijke ziektes. In het laboratorium wordt het bloed onderzocht op een aantal zeldzame erfelijke ziektes. De ziektes zijn te behandelen met bijvoorbeeld medicijnen of een dieet. Vroege opsporing en behandeling van deze ziektes voorkomt of beperkt zeer ernstige schade aan de lichamelijke en verstandelijke ontwikkeling van uw kind. Het is dan ook belangrijk dat uw kind meedoet aan de hielprikscreening.
Met de gehoortest wordt gemeten of de baby goed genoeg hoort om te leren praten. De gehoortest wordt ook wel de ‘neonatale gehoorscreening’ genoemd, ofwel gehoorscreening bij pasgeborenen.

Via het RIVM is de informatie folder over de hielprik en gehoorscreening vindbaar. Deze folder krijg je ook van de verloskundige.